השוק רוחש מדיבורים על המשבר המתקרב בבורסה. החלטנו לרדת לעומק העניין כדי לאפשר לכם לשרוד את המפולת הבאה בשלום. כולם מפחדים מהמפולת אבל מבחינתנו זה כמו נהיגת חורף: אם מתכוננים נכון, אפשר לצלוח אותו בלי תאונות מיותרות. באופן הטבעי פנינו למרצה הראשי שלנו עידו חדד שהפתיע אותנו.
לטובת מי שלא מכירים רק נספר שעידו הוא סוחר מקצועי מאז 1997. הוא עסק במשך 8 שנים במסחר מקצועי בוול-סטריט ו-ב 2005 הפך למנהל חדר מסחר בינלאומי מהמצליחים בענף. כיום הוא הבעלים של חברת מסחר מקצועי והוא אחת הדמויות המוערכות בענף. מאז 2010 עידו הוא מרצה מבוקש שלימד במכללת ברק קפיטל, במכללת מגמות וב- CASH FLOW.
עידו, רבים אומרים שהבורסה שוב עומדת לקרוס – שאנחנו בפני עוד מפולת כמו זו שהייתה ב 2008 ואולי אף גרועה ממנה. האם אתה מסכים איתם והאם אתה חושש?
כן ולא. כן, בהגדרה הבורסה תמיד נמצאת 'לפני מפולת'. ולא, אני לא חושש. אני דווקא די מצפה למפולת כי מי שמבין בתחום יודע שאת הרווחים הגדולים עושים דווקא סביב משברים.
אני אסביר: מפולות בבורסה תמיד היו ותמיד יהיו. זה חלק ממהלך הדברים הטבעי. אם מסתכלים 90 שנים אחורה – מאז המשבר הגדול של 1928 בארה"ב – רואים שאחת ל 15 שנים בממוצע היתה מפולת.
לכן כל מי שאומר שאנחנו לפני מפולת - צודק. האם היא תגיע עוד שבוע או עוד שנתיים? זה איש לא יכול לומר ואסור להאמין לכל מיני נביאים ויידעונים.
וד"א, אנשים הפסידו, מפסידים ולצערי גם יפסידו הרבה כסף גם ללא מפולות ומשברים בבורסה. לא צריך משבר כדי לעשות טעויות – שלא לומר שטויות – ולהפסיד.
יחד עם זאת, כמו בכל משבר, משקיעים שיודעים מה שהם עושים עומדים להרוויח המון מהמפולת הקרובה.
רגע, זאת אומרת שאם הכסף שלנו מנוהל בידי מנהלים מקצועיים בקופות ובקרנות – אנחנו נרוויח מהמפולת?
כנראה שלא. הסטטיסטיקה מראה אחרת. הקופות והקרנות כנראה יישרדו את המשבר עם הפסדים קטנים יותר מאשר אלו שלא יודעים מה שהם עושים. אבל הניסיון מראה שסביב משברים בבורסה הן בד"כ לא מסוגלות לייצר רווחים גדולים בתיקי ההשקעות שהן מנהלות.
דווקא בזמן מפולת למשקיע קטן יש יתרון גדול על הגופים הגדולים. הקופות והקרנות נמצאות בנחיתות ביחס אליו כשזה נוגע לאפשרות למצות את הרווחים ממשברים.
רגע-רגע, מה זה אומר ש'בזמן מפולת למשקיע הקטן יש יתרון גדול על הגופים הגדולים'?
זמן התגובה.
זמן התגובה?
דמיין לעצמך מיכלית נפט ענקית ששטה בים במהירות מלאה. כמה זמן לדעתך לוקח לה להסתובב ב 180 מעלות ולשוט לכיוון השני במהירות מלאה?
אין לי מושג. 5 דקות? 10 דקות?
בין 45 דקות לשעה! כשהיא במהירות מלאה רק כדי לעצור לוקח למיכלית כזו רבע שעה והיא תעבור כ 8 או 9 קילומטר בזמן הזה. עכשיו תחשוב כמה זמן לוקח לסירת מרוץ להשלים סיבוב מלא או לעצור? 30 שניות, דקה?
זה ההבדל בין גוף השקעות גדול לבין המשקיע הקטן: זמן התגובה.
תראה, יש דברים שרוב הציבור פשוט לא מודע אליהם. תחשוב שמתחילה מפולת בשווקים, ומנהל ההשקעות בקרן או בקופה גדולות 'תקוע' עכשיו עם עשר, עשרים או מאה מליון מניות שהוא צריך להיפטר מהן. מה לדעתך הסיכוי שלו למכור את הכמות העצומה הזו כשהירידות מתחילות?
נמוך?
אפס. הסיכוי שלו הוא אפס עגול. וזה יותר גרוע מזה. עצם הניסיון שלו למכור כזו כמות של מניות רק ימוטט את השוק עוד יותר. כשפתאום יש היצע כזה עצום ואף אחד לא קונה - המחירים מתרסקים.
עכשיו ברור שהמנהל המקצוען יודע את זה. לכן כשהוא מריח שעומדות להיות ירידות הוא נוהג באחריות ועושה מה שנקרא פיזור. הוא מתחיל לפזר את המניות שלו לאט, לאט. בצורה שלא תזעזע את השווקים. וזה לוקח זמן.
הצרה היא שכשהמפולת כבר מתחילה – אין לו את הזמן הזה.
באותו הזמן בדיוק המשקיע הקטן שלנו, עם נגיד 1,000 או 5,000 מניות, מזהה גם הוא את תחילת המפולת ואין לו שום בעיה למכור אותן. כי זו כמות קטנה במונחי השוק. כמעט תמיד יהיו מי שיקנו את הכמות הזו.
אז המשקיע הקטן זה סירת המרוץ והקרן או הקופה הן המיכלית הענקית?
בדיוק! תחשוב על איזה מ"כלי השייט" האלו היית מעדיף להיות כשצריך להגיב מהר לתנאים המשתנים ב"ים" הזה שנקרא שוק ההון או הבורסה?
אוקיי, הבנתי. עכשיו - אתה אומר שאתה מצפה למפולת, אבל רוב המשקיעים מאבדים הרבה כסף בזמן המפולת. איך אתה מסביר אז זה?
לצערי זה נכון שמשקיעים רבים מאבדים את כספם במפולת. זה בגלל שני גורמים עיקריים – חוסר ידע וחוסר משמעת. או שהם לא יודעים מה לעשות, או שהם יודעים אבל אין להם מספיק חוסן מנטלי לעשות זאת.
כאשר המפולת מתרחשת הם מאבדים את העשתונות ועושים את הטעות הקלאסית ומגיבים מאוחר מדי. פעמיים.
פעם ראשונה כשהבורסה מתחילה לרדת הם מהססים כי הם לא יודעים לחתוך את ההפסדים שלהם. לקראת סוף הנפילות, כשהם כבר בפאניקה גמורה, הם מוכרים בזול ויוצאים.
אח"כ כשהבורסה מתחילה לעלות הם שוב מהססים. הם לא נכנסים חזרה כי הטראומה והפחד גורמים להם לחכות יותר מדי. רק אחרי הרבה זמן - כשהבורסה עלתה גבוה מדי הם סופסוף מרגישים בטוחים מספיק להיכנס שוב. רק שאז המחירים גבוהים מאד ויוצא שהם קונים ביוקר.
בקיצור – בכל התהליך הזה הם מוכרים בזול, קונים ביוקר ומפסידים המון כסף. וחבל.
האבסורד הוא שהם בד"כ מפסידים הרבה יותר מאשר אם הם לא היו נוגעים בכלל בתיק ההשקעות שלהם לכל אורך המשבר. נניח שבמשבר הבא הבורסה תאבד 30, 40 או אפילו 50 אחוז מערכה ונניח שהם לא יגעו בתיק. אנו יודעים שלמרות כל המשברים ,לאורך זמן הבורסה תמשיך לעלות בטווח הארוך. לכן אם הם לא יעשו כלום ויחכו בסבלנות עד שהמשבר יעבור תיק ההשקעות שלהם יחזור לערכו שלפני הנפילה ואף יעבור אותו. נכון, הם לא ירוויחו מהמשבר אבל לפחות גם לא יפסידו המון כסף מיותר.
אבל משקיעים שאינם מבינים את ההתנהגות המחזורית של השוק ימכרו את המניות – בד"כ בתחתית מה שיגרור הפסד כבד – ולאחר מספר שנים כאשר הבורסה תמשיך לעלות הם יקנו שוב במחירים גבוהים בהרבה.
כך שההפסד שלהם יהיה כפול!
אז מה כן צריך לעשות כדי 'לנצח' את המפולת?
אי אפשר לדבר על משהו אחד שכולם 'צריכים' לעשות. זה מאד אישי ותלוי בדברים כמו הגישה שלך לחיים, בנסיבות החיים שלך ועוד. אני אתן לך שתי דוגמאות.
בדוגמה הראשונה אנחנו פוגשים את מר X, שכיר בהייטק בן 47, עם 20 שנים עד לפרישה. X הוא אדם מחושב – מה שנקרא בכלכלה: 'שונא סיכון'. הוא גם עסוק מאד בעבודה ואין לא זמן להקדיש לתחום ההשקעות.
במקרה שלו, מכיוון שיש לו עוד 20 שנים להשקיע עד הפרישה ובהנחה שיש לו תיק השקעות עם תמהיל נכון אז הכי טוב שהוא לא יעשה כלום. ל X אנחנו קוראים בתחום: משקיע פאסיבי.
כאשר המפולת תגיע – והיא תגיע – תיק ההשקעות שלו יפסיד יחד עם כל הבורסה אבל ההפסד הזה יימחק מעצמו עם הזמן. בתנאי שהוא יהיה מספיק סבלני.
רגע! מה הכוונה - איך ההפסד הזה יימחק מעצמו?
הבורסה תמיד עולה בסופו של דבר. כשיש לך טווח השקעה מספיק ארוך אז אם תיק ההשקעות שלך בנוי בצורה נכונה הוא יעלה יחד עם הבורסה. זה ייקח אולי 5, 10 או אפילו 15 שנים אבל היא תעלה. ובגלל שיש ל X מהדוגמה שלנו עוד 20 שנים עד שהוא צריך את הכסף אז מצבו טוב.
חברת ההשקעות 'בנק אוף אמריקה' פרסמה לאחרונה מחקר אמפירי שהראה שהסיכוי להפסיד בבורסה במשך 20 שנים הוא אפסי. זה בתנאי שבמקום להשקיע במניות ספציפיות של חברות – שיכולות לעלות הרבה או לרדת המון – אתה משקיע בבורסה עצמה.
גישת ההשקעות הפאסיבית גורסת שהבורסה יותר חכמה מכל משקיע ויותר חזקה מכל חברה שנסחרת בה. והיום קיימים הרבה מוצרי השקעה שמאפשרים להשקיע בבורסה עצמה.
כמה זה מסובך לייצר הכנסה פאסיבית משוק ההון?
האמת שזה די פשוט. 3 צעדים ויש לך תיק השקעות פאסיבי:
אוקי, ומה הדוגמה השניה?
ניקח את גברת Y, גרפיקאית בסוכנות פרסום בת 35 שיש לה 30 שנים לחסוך לפנסיה. Y היא אישה דינמית ואוהבת ליטול סיכונים מחושבים. יותר מזה - Y מחליטה להקדיש שלוש-ארבע שעות בשבוע לניהול תיק ההשקעות שלה.
ל Y אנחנו קוראים משקיעה אקטיבית. כי היא כן פעילה בשוק ההון. לכן, כאשר המפולת תתרחש היא תנקוט גישה אחרת מאשר X.
היא תמכור את ני"ע שלה ממש בתחילת המפולת – לפני שהם איבדו יותר מדי מהערך שלהם. וכאשר הבורסה תתחיל לטפס בחזרה היא תקנה מניות טובות במחירי מציאה – לפני שהמחיר שלהן יעלה יותר מדי.
כלומר שהיא תתנהג הפוך לגמרי מהמשקיעים המבוהלים – היא תמכור ביוקר ותקנה בזול ותרוויח הרבה מאד כסף מהמפולת.
זה לא מה שנקרא 'לתזמן את השוק' – כלומר לצפות מראש מתי תהיה מפולת?
איש לא יכול לתזמן את השוק באופן מושלם! אפילו לא המומחים הגדולים. אבל גם לא צריך לנסות. מה שכן אפשר ללמוד זה לממש רווחים במחירים גבוהים ולקנות במחירי שפל בוודאות יחסית גבוהה.
אבל אם זה היה כ"כ פשוט אז למה עדיין רבים כל כך הפסידו כסף במפולת של 2008 למשל?
חוסר ידע וחוסר משמעת.
בתקופת המפולת שהזכרת - ב 2008 - ניהלתי חדר מסחר מקצועי, ושם דווקא עשינו המון כסף בתקופת המפולת. כשהתחילה הנפילה הוצאנו את הכסף מהשווקים ובשלב הקנייה אספנו מניות מצויינות במחירי ריצפה.
עשינו אז המון כסף. המון. וממש לא היינו היחידים. משקיעים אקטיביים וסוחרים מקצועיים רבים עשו הרבה מאד כסף בתקופה ההיא.
מה שכן, חשוב לציין שזו לא חברת ביטוח. יש כאלו שפעלו 'לפי הספר' והפסידו. ובאופן כללי בשוק ההון - ובהשקעות בכלל - חשוב לזכור שככל שמדברים איתנו על סיכוי לתשואה גבוהה יותר אז תמיד מגיע עם זה סיכון גדול יותר. ואסור להאמין אף פעם למי שמציגים את זה בצורה אחרת. לא חשוב כמה שהם ינסו להוכיח לנו ולשכנע אותנו שזה בטוח כמו תשואה נמוכה יותר. לא להאמין.
רגע! אבל אם כל המשקיעים הקטנים יצאו מהבורסה – זה לא מה שהביא את המפולת בעצם?
לא! זה עוד דוגמה לדיסאינפורמציה בתחום. למשקיעים הקטנים אין השפעה בכלל על הבורסה. אתה מבין, יש מדרג:
בתחתית יושבים אנחנו - המשקיעים הקטנים. הכסף שלנו מהווה שברי אחוזים עד אחוזים בודדים מסך הכסף בבורסה. מעליהם יושבים גופי ההשקעה הבינוניים – בתי ההשקעות. הם מהווים אחוז גדול יותר – ועדיין יש להם נתח קטן יחסית והשפעה מסויימת אבל קטנה על השווקים.
מי שבאמת משפיעים על הבורסה זה הגופים המוסדיים הגדולים: הבנקים, הקרנות והקופות הגדולות. כאשר הם מתחילים למכור בכמויות גדולות הרבה מניות – הם גורמים למפולת.
אמרת בתחילת הדברים שהציבור מפסיד הרבה כסף גם כשאין מפולות. למה התכוונת?
אין זה סוד שעדיין רוב הציבור משלם דמי ניהול גבוהים מדי בחסכונות שלו. איינשטיין פעם אמר ש"הכוח החזק ביקום זה ריבית דריבית". דמי הניהול שאנשים משלמים מצטברים לאורך השנים בריבית דריבית לעשרות אם לא מאות אלפי שקלים - לפעמים אפילו למיליונים - של כסף שהמשקיעים הפסידו. חבל.
זה נשמע המון. זה לא מופרך?
הנה דוגמה פשוטה. עצמאי שמפריש פנסיה כחוק (כ - 17.5%) משכר של כ 15,000 במשך 40 שנים. דמי ניהול בקרן פנסיה ממוצעת הם 3.5% מההפקדות ועוד 0.5% מהצבירה בפנסיה.
בהנחה שקרן הפנסיה תשיג תשואה ממוצעת של כ 4% בשנה - זה אומר שאחרי 40 שנים הוא יוכל לפרוש לפנסיה עם כ - 2,600,000 שקלים.
לעומתו, מי שיעביר את הפנסיה שלו לקופת גמל בניהול עצמאי שדמי הניהול בה הם 0.35% על הצבירה בלבד, ללא דמי ניהול על ההפקדה (ויש כאלו) יוכל לפרוש כעבור 40 שנים, שוב בהנחה שמרנית של כ 4% תשואה שנתית ממוצעת, עם לא פחות מאשר 3,300,000 שקלים.
אתה מבין? זה מעל ל 700,000 שקלים שהוא משלם בדמי הניהול על זה שמישהו מנהל לו את הכסף. וחשוב לציין שדמי הניהול בקרנות פנסיה יכולים להגיע למקסימום של 6% מההפקדות לפי החוק. בביטוחי המנהלים המשתתפים ברווחים יש כאלו שמשלמים גם 15% מהצבירה!
עכשיו, אם אותו אדם השקיע במשך 40 שנים בבורסה באופן עצמאי ובצורה פאסיבית ועשה תשואה של 8% "בלבד" בשנה, אז אתה מתחיל להבין שמדובר פה בהפסדים עצומים. לצערי, אין היום קרנות שנותנות להשקיע בבורסה בלי שהן מנסות 'לנצח את השוק'.
ואני כלל לא נכנס כאן לאפשרות של לבנות תיק השקעות בניהול אקטיבי. כאן כאמור ההבדלים עשויים להיות עצומים. כמובן שיש כאן גם סיכון להפסדים למי שפועלים ללא ידע וללא משמעת כפי שהסברתי קודם.
אוקיי. אני לא יודע אם זה יותר מזעזע או יותר מעורר תקווה. מה שבטוח שמהדברים שלך עולה שידע הוא מרכיב משמעותי כאן. אז מה בתכל'ס הידע שצריך כדי להכות את המפולות בבורסה ולהרוויח בגדול?
משקיעים פאסיביים לא צריכים לדעת כלום שקשור למפולת עצמה. הם כן צריכים את המשמעת ואת החוסן המנטלי להמשיך להשקיע על פי תכנית ההשקעה המקורית שלהם. כל הידע שהם צריכים זה איך לבנות תיק השקעות שמתאים למטרות ההשקעה שלהם. יש הבדל אם הכסף מיועד לפנסיה בעוד 40 שנה, או לעזרה לילדים בעוד 20 שנה.
ואילו בהקשר של מפולות משקיעים אקטיביים צריכים לדעת ארבעה דברים עיקריים:
זהו!
ואיך אדם אמור לדעת מה מתאים לו להיות – משקיע פאסיבי או אקטיבי?
אני תמיד אומר לאנשים – כשזה כספי הפנסיות שלכם, החסכונות ללימודים של הילדים שלכם, כספי החירום שלכם – אל תיקחו הימורים. בכלל – השקעה זה לא תחום עיסוק למהמרים.
אם אתם מהמרים שמחפשים ריגושים ורווחים מהירים אז עדיף לתת למישהו אחר לנהל לכם את הכסף ושזה יעלה לכם 700,000 שקלים מאשר שתפסידו 3,000,000 שקלים...
בכל מקרה צריך לפעול לפי תכנית פיננסית מסודרת. להבין איזה כסף מיועד לאיזו מטרה ומה טווח ההשקעה. וחייבים אסטרטגיית השקעה סדורה וברורה. כלומר לדעת בדיוק מתי נכנסים, למה נכנסים, מתי יוצאים וכד'. וכמובן שחייבים לפתח את המשמעת שתאפשר לא לסטות מהאסטרטגיה.
לכן, חוץ מידע חייבים ללמוד לפתח חוסן מנטלי. זה לא מותרות. זה הכרח. הסוחרים הכי קשוחים, המקצוענים הכי גדולים בתחומי המסחר בבורסה – אלו שיושבים ועושים עשרות עסקאות ביום – כרישים אמיתיים שמצליחים כולם יגידו לכם: מסחר והשקעות זה 10% ידע ו 90% פסיכולוגיה.
האמן לי אני מכיר אותם. עבדתי עם הטובים והמוכשרים שבהם כשניהלתי חדרי מסחר. אם המקצוענים האלו אומרים להשקיע בפיתוח חוסן מנטלי אז כדאי לכל מי שרק מהרהר באפשרות להרטיב את קצה הבהונות שלו בבריכת שוק-ההון להקשיב טוב-טוב לחבר'ה הללו!
זה מעלה את הנקודה שרבים אומרים שהבורסה זה כמו קזינו. שלהשקיע במניות זה כמו רולטה – עניין של הימורים ומזל. שזה ממש מסוכן לשחק ככה עם הכסף שלנו.
תגיד – אוטו זה מסוכן? פטיש זה מסוכן? בורסה זה מסוכן? כלי רכב, כלי עבודה, כלי השקעה – אלו רק כלים. אם מישהו משתמש בהם בלי ידע ובלי משמעת – אז הם יכולים להיות מאד מסוכנים.
לצערי, מאות אנשים נהרגים בכבישים כל שנה. אלפים נפצעים. לא ראיתי מישהו שאומר: 'או הכביש זה מקום מסוכן, זה קזינו, בוא נישאר בבית'. אם אתה רוצה להגיע לאיזשהו מקום פיזי בחיים אז אתה נכנס לאוטו. אם אתה רוצה להגיע לאיזשהו מקום פיננסי בחיים אז אתה נכנס לבורסה. זהו.
אנשים שנכנסים לבורסה בלי ידע ובלי משמעת מסתכנים. מאד. אבל האמת היא שלא צריך להיות מהנדס אטום כדי ללמוד את מה שצריך ולפעול בבטחה בתחום. אפשר להרוויח הרבה מאד ללא כל סיכון מעשי ועם מעט מאד ידע.
איפה אפשר ללמוד עוד כדי לדעת איך בתכל'ס משקיעים לפי שתי השיטות?
לקחנו את הדברים לשלב הבא והכנו קורס שאנחנו קוראים לו "לנצח את המפולת". זה קורס ברמה של חומרים שמוכרים בהרבה כסף אבל כרגע החלטנו לתת אותו במתנה לכל מי שרוצים. כי חשוב לנו שאנשים יפעלו נכון ולכל הפחות לא יפסידו במהלך המשבר הבא.
העלנו את הקורס לאתר שלנו כדי שיהיה נגיש לכולם, בכל זמן ובכל מקום. כל מה שצריך זה להיכנס, לומר לנו לאיפה לשלוח לכם אותו ותוך כמה דקות מקבלים קישור עם פרטי כניסה לקורס.
להורדת הקורס "לנצח את המפולת" במתנה כנסו לקישור הזה
לימודי השקעות בשוק ההון - היום זו בגדר חובה לדעת ולהכיר את שוק ההון, בואו ללמוד מהמומחים שלנו כיצד לרכוש ידע משמעותי בנושא ולהתחיל להרוויח. קורס מסחר בשוק ההון מקצועי.
קורס השקעות - היום זו בגדר חובה לדעת ולהכיר את שוק ההון, קורס השקעות מקיף. למדו מהמומחים שלנו כיצד לרכוש ידע משמעותי בנושא ולהתחיל להרוויח.
כיצד לרכוש ידע משמעותי בחוזים עתידיים ולהתחיל להרוויח ?. השכלה פיננסית איכותית לטווח ארוך נמצאת במרחק קליק אחד מכם
כל הזכויות שמורות © 2017
כל הזכויות שמורות © 2018