לייעוץ אישי

שילחו לנו את פרטיכם ואנו נחזור אליכם בהקדם

לייעוץ אישי 050-2711198

חוזים עתידיים הם נכסים פיננסים אשר מאפשרים לקבע את המחיר הנוכחי, בין קונה למוכר, לעסקה שתתבצע בעתיד.  השימוש בחוזים עתידיים מאפשר לצדדים לתכנן את פעילותם הכלכלית העתידית ולהקטין את אלמנט הסיכון כתוצאה מהתפתחויות ושינויי מחירים בשוק.

 

 חוזה עתידי הוא חוזה לאספקת סחורה או נכס פיננסי (נכס בסיס), בתאריך עתידי, כמות ומחיר ידועים וקבועים מראש.  החוזה קושר קשר מחייב בין הצדדים לעסקה.  תנאי החוזה  נקבעים על ידיי הבורסה לחוזים עתידיים. חוזה העתידי מגדיר את פרטי העסקה: מהו סוג הסחורה או הנכס הפיננסי(נכס הבסיס), מהי הכמות בעסקה, מהו התאריך העתידי בו תתבצע העסקה.  בעת ביצוע העסקה הקונה מתחייב לשלם על הסחורה ולקבלה במועד העתידי, והמוכר מתחייב לספק את הסחורה במועד.

 

נסביר עם דוגמא פשוטה: חקלאי המגדל חיטה אשר אמורה להבשיל בעוד חצי שנה. מאחר ומחירי החיטה נקבעים בבורסת הסחורות, מחירה משתנה בהתאם להיצע והביקוש לאותה סחורה. החקלאי עומד להשקיע בגידול החיטה מאמצים רבים, זמן רב וכסף ואינו יודע מה יהיה מחירה בעוד חצי שנה. לכן החקלאי נמצא בחוסר וודאות ואינו יודע כמה כסף יקבל עבור החיטה בעוד חצי שנה.

 

מצד שני יש חברה אשר מייצרת פסטה ולצורך כך היא זקוקה לחיטה. החברה מעוניינת לנהל את המלאי שנמצא במחסניה על מנת שתמיד יהיה לה מספיק חיטה לייצר את כמות הפסטה שהיא מעוניינת. חיטה היא סחורה מתכלה, כלומר היא מתקלקלת לאחר תקופת זמן אם לא השתמשו בה. החברה מעוניינת לתכנן את רכישת המלאי העתידי שלה ולצורך כך היא מעוניינת לרכוש כל חודש חיטה שתספיק לה לחודש. החברה מעוניינת לדעת בכמה כסף היא תצטרך לרכוש את החיטה, על מנת שתוכל לבצע את חישוביה הכלכליים ותמחור הפסטה.

 

החוזים העתידיים מאפשרים לשני הצדדים לקבע את המחיר הנוכחי לעסקאות שיתבצעו בעתיד כך שמצד אחד החקלאי שמוכר את החיטה ידע כבר היום בכמה יוכל למכור את החיטה בעוד חצי שנה ומצד שני החברה מבטיחה לעצמה מספיק מלאי בהתאם לצרכיה ויכולה לחשב כעת כמה היא תצטרך לשלם עבור החיטה בעתיד.

 

המסחר הפיננסי בחוזים עתידיים על סחורות החל במאה ה-16 ובא לתת מענה לחוסר היציבות הכלכלי של החקלאים והחברות שרוכשות את הסחורות.  בשנת 1848 הוקמה בשיקאגו בורסת החוזים הראשונה (CBOT) על ידי 83 סוחרים מקומיים אשר עסקו במסחר בדגנים, והיוו ועדה שהייתה אחראית על המידות ועל המשקלים של הסחורות.

 

כיום מרבית העסקאות בשוק החוזים העתידיים מתבצעות על ידיי ספקולנטים אשר מנסים להרוויח משינויי המחירים בשוק הסחורות מבלי שסחורה או נכס ממשי עובר בין הקונה לבין המוכר, אלא רק התחשבנות כספית בין הצדדים. חוזים עתידיים הם משחק סכום אפס. עסקאות בחוזים עתידיים מחייבות את שני הצדדים: הקונה מתחייב לקנות את הסחורה והמוכר מתחייב למכור אותה,  כלומר הרווחים של כל צד לעסקה הם ההפסדים של הצד השני. זאת בניגוד למניות שככל שהביקוש עולה, כך ערך המניות עולה בהתאם וכל מי שמחזיק בהן מרוויח וזה לא מגיע דווקא אחד על חשבון השני.

 

המסחר בחוזים עתידיים הינו מאוד פופולרי בקרב ספקולנטים מאחר והוא מאפשר לגרוף רווחים או הפסדים גבוהים במיוחד. בעת רכישת חוזה עתידי הקונה משלם רק סכום ביטחונות שהינו חלק קטן בלבד מהעלות האמתית של כמות הסחורה בחוזה העתידי, בעוד השינויים במחיר מחושבים על פי ערך כל כמות הסחורה בחוזה.

 

לדוגמא: חוזה עתידי סטנדרטי לחיטה כולל כמות של 5,000 בושל (בושל הינה יחידת מידה קדומה שאר משמשת כיום למדידת כמות דגנים) אם מחיר בושל אחד הינו 6$ אז עלות חוזה הינה 30,000$ ( 30,000 = 5000X 6). בעת רכישת החוזה הקונה משלם רק סכום ביטחונות. לצורך הדוגמא נניח שהביטחונות לחוזה עתידי על חיטה הן בגובה של  1500$. אם מחיר בושל חיטה בשוק הסחורות עלה מ-6 ל-6.5$ אז מחיר חוזה יעלה למחיר של 32,500$ ( 32,500 = 5000X 6.5). ולכן הרווח של הספקולנט הינו 2,500$ (קניה:30,000$, מכירה:32,500$) בעוד סכום השקעה היה רק 1,500$, תשואה של 66.66%.

 

עסקאות מסירה הן עסקאות אשר מתבצעות בין קונים למוכרים "אמיתיים" ומיועדות להתחשבנות פיסית בין הקונה למוכר. בעסקאות מסירה הסחורה נמסרת בפועל מהמוכר לקונה על פי התנאים המוגדרים בחוזה העתידי.. כיום רק כ- 1% מהחוזים על סחורות מסתיימים במסירה פיזית, בחוזים עתידים..

 

החוזים העתידיים נסחרים בבורסות ייעודיות למסחר בחוזים. מלבד התפקידים הרגילים של הבורסה לדאוג למסחר תקין ויעיל,  בורסות הסחורות אחראיות גם לביצוע עסקאות המסירה. לדוגמא לוודא שהקונה קיבל את הסחורה בפועל והכסף עבר למוכר, בנוסף מאחר והמסחר מתבצע על סך ביטחונות בלבד, הבורסה היא זו שאחראית על סכום ביטחונות מתאים לכל עסקה.

 

את החוזים העתידיים נהוג לסמל ב-4 אותיות ומספרים, לדוגמא GCH8. שתי האותיות הראשונות מסמלות את הסחורה או הנכס הפיננסי (GC - זהב), האות השלישית (H) מסמלת את החודש בו פוקע החוזה העתידי והעסקה אמורה להתבצע. ואספרה הרביעית מסמלת את השנה בה פוקע החוזה (8 - שנת 2018).

 

להרחבה על חוזים עתידים, אתם מוזמנים להיכנס לעמוד הבא