השקעה פסיבית
נהוג לחשוב שתחום ההשקעות הינו מורכב ומסובך ואף ליצור הילה מדומה סביב מנהלי ההשקעות. האדם הפשוט סבור שכדי להצליח ולהרוויח בתחום צריך להיות בעל רמת מומחיות גבוהה.
בעבר זה היה נכון והיה צריך להיות בעל ידע רב על מנת לחפש, לנתח, ולמצוא את המניות הטובות ביותר להשקעה. אולם כיום, בעידן הטכנולוגיה, כל המידע זמין ונגיש לכל אדם באמצעות האינטרנט. בנוסף יש כיום שפע של מכשירי השקעה פשוטים שמאפשרים לכל אחד להשקיע בצורה פשוטה מבלי להקדיש זמן רב לנושא ולהרוויח כמו המומחים ולעיתים אף יותר.
השקעה פסיבית היא כינוי שטבע בנג'מין גראהם (מורו של וורן באפט). זוהי אסטרטגיית השקעה פשוטה שמתאימה למשקיעים הפרטיים כמו גם לבתי ההשקעות הגדולים. בהשקעה פסיבית ישנם מספר עקרונות פשוטים שהבנתם מאפשרת לכל אדם להשקיע את כספו בעצמו בקלות ולהרוויח כמו ה"שוק" ללא צורך במחקרים ואנליזות של חברות, וגם מבלי שצריך לבזבז זמן יקר בניתוח דו"חות כספיים מורכבים או בחישובים מתמטיים מסובכים.
כלכלנים בכירים וביניהם חתני פרס נובל לכלכלה כמו ויליאם שארפ ורוברט שילר, ביחד עם משקיעים מפורסמים כמו וורן באפט ועוד רבים וטובים אחרים תומכים בכך שהשקעה פסיבית לאורך זמן היא ההשקעה האידיאלית בעבור כל משקיע פשוט.
אז מהי בעצם השקעה פסיבית?
השקעה פסיבית היא השקעה לאורך זמן בשוק עצמו, תוך חיסכון משמעותי בעמלות ודמי ניהול יקרים. ביסודה של גישת ההשקעה הפסיבית עומדת תאוריית השוק היעיל שפותחה על ידיי פרופסור יוג'ין פאמה. התאוריה גורסת שמחירי המניות בבורסה מגלמים בתוכם את כל המידע הרלוונטי על החברות, ומתמחרים את כל הסיכונים והסיכויים הגלומים בכל מניה. במילים פשוטות כל המידע גלוי וידוע לכולם ומשתקף במחיר המניה בבורסה. לכן, אין טעם לחפש מניות ספציפיות להשקעה מאחר וכל המידע הוא מידע של נחלת הכלל.
בעבר משקיעים היו מקדישים הרבה זמן למחקרים ואנליזות של מניות שונות במטרה למצוא בפינצטה את המניות של החברות הטובות ביותר להשקעה. המשבר הפיננסי של 2008-2009 שינה באופן מהותי את גישת ההשקעה של משקיעים רבים, מאחר ובתקופת המשבר, בשיא הפאניקה, שוק המניות כולו ירד בחדות וגרר איתו את כל המניות. גם את המניות של החברות הגדולות והטובות ביותר, שהיו אמורות להיות חסינות למשבר. המשקיעים הבינו שכאשר שוק המניות יורד בפאניקה הוא "גורר" איתו את מרבית המניות בשוק. ולכן להשקעה במניות ספציפיות אין כל יתרון יחסי על פני השקעה בשוק עצמו.
בהשקעה פסיבית אנו משקיעים בשוק עצמו ורוכשים בפועל "סל" מניות שכולל את כל המניות הטובות ו/או הגדולות ביותר. ההיסטוריה מראה שלאורך זמן שוק המניות רק עולה, גם אם לוקחים בחשבון את תקופות המשברים והירידות בשווקים.
הנחת המוצא של משקיעים פסיביים היא שלאורך זמן שוק המניות ימשיך לעלות. מאחר והכלכלה העולמית בכלל והישראלית בפרט ימשיכו ויצמחו לאורך זמן. ולכן החברות הגדולות והטובות בכל מדינה ימשיכו ויצמחו ויגדילו את רווחיהן. בנוסף, אוכלוסיית העולם גדלה עם השנים ולכן לתאגידים הגדולים יש קהל יעד רחב יותר למכור את המוצרים והשירותים שלהם ועל ידיי כך להמשיך ולהגדיל רווחיהן. גורם נוסף שמסייע לחברות לצמוח ולהתייעל הם החידושים הטכנולוגיים שמסייעים לחברות לשפר ולייעל את תהליכי ייצור והמכירה של המוצרים והשירותים שלהן.
בהשקעה פסיבית אנו רוכשים את השוק כולו או חלקו. אנו רוכשים את "שוק המניות" , "שוק אגרות החוב", "שוק הסחורות". ההשקעה עצמה מתבצעת על ידיי רכישה של מדדי שוק. מדד הוא מחיר משוקלל של קבוצת ניירות ערך שונים כגון מניות. לצורך הדוגמא: מדד תל אביב 125 כולל בתוכו את כל 125 המניות של החברות הגדולות והטובות ביותר בכלכלה הישראלית. מדד ה-S&P500 כולל את כל 500 המניות של החברות הגדולות ביותר שנסחרות בבורסות ארה"ב.
ולכן כאשר אנו רוכשים את מדד ה- S&P500 אנו בפועל רוכשים ביחד את כל 500 המניות של החברות הטובות ביותר בארה"ב. בקניה אחת, אנו רוכשים ביחד מניות כמו גוגל, אמזון, פייסבוק, מיקרוסופט, קוקה קולה, מקדונלדס , הבנקים הגדולים בארה"ב ועוד שלל מניות טובות אחרות.
המדדים המפורסמים והפופולריים ביותר הם המדדים הכלליים של כל מדינה. הם כוללים בתוכם את כל המניות של החברות הגדולות ביותר בכל מדינה. בישראל אלו מדדי תל אביב 125 ותל אביב 35. בארה"ב מדדי ה-S&P500 , מדד הדאו ג'ונס ומדד הנסד"ק, בגרמניה מדד הדקס 30, פוטסי 100 האנגלי, קאק 40 הצרפתי, הניקיי 225 היפני ועוד
אחד היתרונות הגדולים בהשקעה במדדים היא שאנו בפועל משקיעים תמיד רק במניות הטובות ביותר בכל תקופת זמן. לדוגמא: אם חברה כלשהי נקלעה לקשיים בתקופה מסוימת, היא תצא מהמדד ובמקומה תכנס חברה טובה יותר. לכן השקעה במדד, היא השקעה במניות הטובות ביותר בכל תקופת זמן. בנוסף, השקעה באמצעות מדדי שוק מסייעת לפזר את הסיכון הגלום בהשקעה בין מגוון רחב של מניות איכותיות מתחומים וענפי משק שונים.
המדד עצמו הוא בסה"כ חישוב מתמטי המשכלל את מחירי כל המניות אשר מרכיבות אותו. ההשקעה במדדים עצמם מתבצעת באמצעות מכשירי השקעה זולים ופשוטים שעוקבים אחרי מחירי המדדים השונים, כמו תעודות סל וקרנות מחקות. בישראל יש שלל בתי השקעות איכותיים שמציעים לציבור המשקיעים מכשירי השקעה זולים ופשוטים
לצורך הדוגמא: משקיע שמעוניין להשקיע במדד תל אביב 125 יכול לרכוש שלל תעודות סל או קרנות מחקות של בתי השקעות שונים אשר עוקבות אחר המדד אחד לאחד. כאשר מחיר המדד עולה תעודת הסל שעוקבת אחר המדד תעלה באותו שיעור וכמובן להיפך.
טכניקת ההשקעה הפסיבית מבוססת על גישת "קנה והחזק" של מדדי שוק עיקריים. משקיעים פסיביים קונים מדדים טובים לטווח ארוך. הם אינם מתרגשים מתנודות זמניות במחיר. הם אינם בודקים את תיק ההשקעות בכל יום, שבוע או חודש. הם פשוט רוכשים את המדדים בקניה אחת גדולה או במנות קבועות בכל תקופת זמן ונותנים לזמן לעשות את שלו.
תיק השקעות פסיבי פשוט יכול להיות תיק בו 50% מהכסף מושקע במדד מניות כללי כגון מדד ה- ,S&P500ו-50% הנותרים יושקעו במדד אגרות חוב של ממשלת ישראל שכולל בתוכו את כל אגרות החוב של הממשלתיות בישראל.
האתגר הגדול ביותר של משקיעים פסיביים הוא ללא ספק ההתמודדות הפסיכולוגית עם תנודות השוק ובעיקר בתקופות משברים כלכליים אשר מלווים בירידות בשווקים. משקיעים פסיביים צריכים להמשיך לפעול בקור רוח, סבלנות ומשמעת על פי תכנית ההשקעה המקורית גם כאשר יש פאניקה בשווקים, כותרות העיתונים והפרשנים הכלכליים משדרים היסטריה וכולם לחוצים ומלחיצים.
בתקופות אלו משקיעים פסיביים צריכים להיות חזקים ולהפנים שבסופו של דבר "הכלבים נובחים והשיירה עוברת" וגם תקופת המשבר תסתיים בסופו של דבר, הכלכלה תחזור בעתיד למסלול של צמיחה ושוק המניות ימשיך לעלות.
לסיכום, השקעה פסיבית מאפשרת לכל אחד ואחת מאיתנו להשקיע בחוכמה לאורך זמן. לחסוך בדמי ניהול יקרים ולדאוג לעתידנו הכלכלי. השקעה פסיבית הינה פשוטה וזמינה לכולנו, פחות מסוכנת לאלו שפועלים בקור רוח, סבלנות ומשמעת תוך ראיה ארוכת טווח, וטומנת בחובה הזדמנות לייצר רווחים נאים לאורך זמן בקלות ובפשטות.
יתרונות ההשקעה הפסיבית:
פיזור סיכונים מובנה, לא שמים את כל הביצים בסל אחד. ברכישה אחת אנו רוכשים שלל ניירות ערך ממגוון תחומים, ענפי משק, תעשיות, שווקים פיננסים ואף מדינות שונות.
חיסכון בעמלות : במקום להשקיע ב-125 מניות ולשלם 125 פעמים עמלת קניה ומכירה, ניתן בפעם אחת, ברכישה אחת ובתשלום עמלה אחת לרכוש את כל 125 המניות.
חיסכון בדמי ניהול גבוהים: בתי ההשקעות והגופים שמנהלים בעבורנו את הכסף גובים מאתנו בכל שנה 1-2% דמי ניהול בעבור "העבודה הקשה" שהם עושים. 1% מהרווחים לאורך השנים מצטבר לסכומים גבוהים מאוד שאנו יכולים לחסוך באמצעות השקעה פסיבית. מאחר ואנו יכולים להשקיע בדיוק באותם מניות שהם משקיעים ולשמור אצלנו את דמי הניהול שהיינו משלמים להם.
השקעה במניות הגדולות והטובות ביותר: תמיד משקיעים במניות הטובות ביותר המניות שערכן יורד יוצאות מהמדד ובמקומן נכנסות המניות הטובות ביותר
חיסכון בזמן: המטרה בהשקעה פסיבית לטווח ארוך היא לבזבז זמן יקר ולהשתעבד לעוד עבודה על מחקרים ואנליזות של מניות שונות. אלא להשקיע באופן חכם מבלי להקדיש זמן רב לתחום.
פחות לחצים ומתחים: משקיעים שכל הזמן בודקים ומנתחים את תיק ההשקעות יוצרים לעצמם לחצים, מתחים ותסכולים מיותרים. משקיעים פסיביים ישנים בשקט ללא לחצים ומתחים.
השקעה במניות דיבידנד: הדיבידנד מגיע ישירות לחשבון שלנו, לא צריך להתאמץ ולא לעשות שום דבר מיוחד
חופש כלכלי לאורך זמן המדדים המובילים רק עולים. וורן באפט אמר שההשקעה הטובה ביותר שכל משקיע פשוט יכול לעשות הוא לקנות את מדד האס אנד פי 500.
השקעה אקטיבית או דינמית מבוססת על בחירה סלקטיבית של מניות ספציפיות במטרה להשיא תשואה גבוהה יותר מתשואת השוק.
תהליך ההתפתחות של משקיעים וסוחרים בשוק ההון הוא תהליך בו הם לומדים לקבל החלטות רציונליות תוך נטרול את הרגש שגורם לביצוע טעויות.
כבני אדם אנו מושפעים מדעותיהם של אחרים בסביבה האנושית בה אנו חיים. הסביבה משפיעה על מחשבותינו הרגשותינו, והתנהגותנו.
כל הזכויות שמורות © 2017
כל הזכויות שמורות © 2018